Niitä näitä ja muhkulapasia


”Helppoa kuin heinänteko”, ”sekaisin kuin seinäkello” ja ”pää on ihan tyhjä” – sanontoja, joita käytän itsekin, jos en ihan päivittäin, niin melko usein kuitenkin. Tarkemmin mietittynä ne eivät pidä lainkaan paikkaansa.

Heinänteko on nykyihmiselle kaikkea muuta kuin helppoa. Kuinkahan moni ikäluokkaani nuoremmista ihmisistä on ollut heinäpellolla? En usko, että kovin moni. Heinänteko on katoavaa kansanperinnettä, jota saatetaan lähinnä harrastaa jossain päin pienessä mittakaavassa perinteen säilyttämiseksi. Itse olen lapsena ollut heinäpellolla lähinnä haravan varressa sekä ahomansikoiden ja eväiden syönnissä.
Entä sitten se seinäkello – onko se sekaisin? Perheemme seinäkello raksuttaa eteisen seinällä tarkasti kuluvaa aikaa, kunhan sen vain muistaa vetää viikoittain. Se on tarkemman puoliskoni tehtävä – onhan kello perintö hänen mummoltaan. Soittopuolta kyseisestä kellosta ei vedetä. Valvoimme (minä ja vanhin poikamme) viikon verran kellon tultua kotiimme hyväunisen puoliskoni vedettyä luonnollisesti myös soittopuolen. Sekaisin kello ei kuitenkaan ole – ei sinne päinkään.
Kenenkään pää ei liene tyhjä – onhan se jo fysiologinen mahdottomuus. Pää pitää sisällään luut, verisuonet, rasvakudoksen, aivomassan, silmämunat sekä kaiken muun, jota en tässä mainitse. Aivopoimuihin kätkeytyy lisäksi kaikki muistomme sekä oppimamme asiat – nekin, jotka tuntuivat kouluaikaan turhilta. Kumma juttu, että joskus mieleen putkahtaa asioita, joita ei edes muistanut tai tiennyt tietävänsä. Mainiot nuo ihmisaivot – hakkaavat mennen tullen edistyneimmätkin tietokoneet ja muut älyvempaimet. Ehkä pää tuntuukin tyhjältä silloin, kun se on liian täysi kaikkea eli kun infoähky pukkaa päälle.

Lensin viime yönä pitkän tauon jälkeen – antaumuksella ja korkealla, ilman apuvälineitä. Taivas oli upean sininen ja luonto vihreä. Alhaalla lentämistäni ihmettelevät ihmiset olivat pieniä kuin muurahaiset. Syöksyessäni heitä kohti kuin hävittäjälentäjä tai haukka vatsanpohjassani ei edes vihlaissut. Päällimmäisenä oli vapauden tunne ja lentämisen riemu… Untahan se tietenkin oli J
Viimeisimmästä lentounestani oli niin pitkä aika, että ehdin jo kaivata sen tuomaa ihanaa tunnetta. Tunne oli läsnä vielä herätessäkin. Kukapa tietää, vaikka olisin lennellytkin toisessa todellisuudessa ;) Unessa se on turvallista – ilman laskuvarjoakin.

Maadoittaakseni itseni ”lentämisestä” laitan loppuun vielä heijastavien ”muhkulapasten” ohjeen, jota pari viikkoa sitten vähän lupailin. Ohje on naisen ja miehen lapaseen – silmukoita vähentämällä tai lisäämällä (pari silmukkaa suuntaan tai toiseen) ohjeen saa muokattua lapsen käteen tai vähän isompaan kouraan.
Käytetty lanka on Novitan Heijastus (puikkosuositus esim. muhkupipoon on nro 10) ja mallineule on puolipatentti (1. krs: 1o, 1n, 1o, 1n,… 2. krs: 1o, 1 n neulomatta + langankierto (lk), 1o,…), jossa toistetaan noita kahta krs:ta. 2. krs:n nurin neulomatta otettu s + lk neulotaan 1. krs:lla nurin samaksi silmukaksi.

Luo 20/22 s nro 8 sukkapuikoille ja neulo joustinta (1o, 1n) 10 krs.
Neulo sitten 10/12 krs puolipatenttia ennen peukaloa. Neulo 1s 1. puikon alusta, minkä jälkeen neulo 3 s apulangalle (= peukalo). Laita apulangan s:t takaisin vasemmalle puikolle ja neulo normaalisti puikko loppuun. Neulo sitten mallineuletta 24-26/28-30 krs ennen loppukavennusta.
Neulo oikea ja nurja s oikein yhteen = 10/11 s jäljellä, minkä jälkeen vedä lanka loppujen silmukoiden läpi. Tarkista lapasen pituus ennen loppukavennusta, sillä loppukavennukseen menee vain 2 krs. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi – tee  peukalo 2. puikon lopussa.

Peukaloa varten apulanka puretaan ja poimitaan peukaloaukon alaosasta 3 ja yläosasta saman verran silmukoita. Peukalon molemmista sivuista poimitaan 1-2 s siten, ettei sivuun jää reikiä. Ylimääräiset sivusilmukat kavennetaan peukalon alussa siten, että lopullinen peukalon silmukkamäärä on 8/10 silmukkaa, joilla neulotaan 1o, 1n –joustinta 8-11 krs peukalon koon mukaan. Kaikki silmukat päätellään kerralla vetämällä lanka niiden läpi. Päättele langat lopuksi nurjalle puolelle.

Sitten vain lapaset lahjapakettiin tai pitoon J
Lapaset voi neuloa oheisella ohjeella ihan mistä vaan paksuhkosta langasta tai kaksinkertaisesta ohuemmasta langasta. Silloin silmukkamäärä kannattaa kuitenkin kokeilla sopivan koon löytämiseksi.

Joulumieltä ja tekemisen iloa J

Muhkulapaset heijastavasta langasta. - eivät kuitenkaan korvaa oikeaa
heijastinta, mutta ovat kuitenkin hyvä lisä asustuksessa :) 

Kommentit