Vanhoja käpyjä...


Suomen kieli yllättää. Kielemme on rikas ja samalle asialle löytyy useita eri ilmaisuja, joihin eri murteet tuovat oman lisänsä. Esimerkiksi netistä löytyi pikaisella haulla seuraavat synonyymit sanoa-verbille: naurahtaa, ilmaista, vakuuttaa, puhua, henkäistä, hiiskua, ilmoittaa, kuiskata, lausahtaa, lausua, murahtaa, todeta, tokaista, urahtaa, virkkaa, väittää, ärähtää, tuumia ja kertoa. Lisäisin listaan vielä tiuskia, tuiskahtaa, höpöttää ja mainita. Tässä eivät todennäköisesti tulleet vielä kaikki vaihtoehdot, mutta melko kiitettävä lista kuitenkin.
Kuluneen syksyn aikana mieleeni on jäänyt kaksi sanaa, joiden merkitystä en tiennyt. Toinen niistä on ulava, jota adjektiivia äitini käytti. Onpa nyt niin ulava olo tai Tuntuupa nyt niin ulavalta, joissa ulava tarkoittaa lähinnä loistavaa, upeaa tai mahtavaa. Toisen sanan kuulin muutama päivä sitten. Olin kahvilla ystävättäreni kanssa, joka osti tukusaa jäätelöä – kyseessä oli tukeva, vähän normaalia paksumpi pehmis-jäätelö.
Jälleen tuli sivistettyä itseään. Ihminen ei ole koskaan liian vanha oppimaan uutta – oppia ikä, sanoo vanha kansa :)

Oppimisesta päästiin ikään ja ikään liittyy myös seuraava asia. Huomasin kuluneena viikonloppuna (jälleen kerran), että olemme nuorekkaamman puoliskoni kanssa kaikesta vastaan pyristelemisestä huolimatta tulossa vanhoiksi. Ikää alkaa olla enemmän takana kuin edessä ja puheenaiheet ovat muuttuneet iän mukana. Kiinnitin asiaan huomiota, kun eilen illalla vertailimme vaivojamme. Voidellessani linimentillä tauon jälkeen aktivoitunutta iskiastani nuorekkaampi puoliskoni mainitsi voitelua tarvitsevat polvensa sekä kyynärpäänsä. Siitäpä keskustelumme pyörähti koko syksyn oireilleisiin olkapäihini sekä puoliskoni jumiutuneisiin hartioihin. Lista olisi varmaankin jatkunut, mutta televisiokanavan mainostauko loppui.
Fysioterapeutit – nuo keski-ikäisen väestönosan pelastajat ;D

Pihassamme kasvaa iso mänty, jonka lukemattomia käpyjä ja neulastulvaa olen tähän asti lähinnä kironnut. Osan pudonneista neulasista olen kasannut alppiruusun juurelle, sillä se pitää happamasta kasvualustasta, ja loput eli suurimman osan olen kuljettanut metsään. Kuluneen viikon aikana oivalsin kuitenkin kävyille pari uutta käyttötarkoitusta. Mielipiteeni tästä pihaamme kaikesta huolimatta kuuluvasta, vaikkakin pahasiivoisesta, puusta on näiden oivallusten myötä muuttunut ja miltei halaan sitä ohi kulkiessani ;)

Sain viime viikolla vinkin käpyjen käytöstä tulisijan sytykkeenä ja kokeilin sitä viikonloppuna. Kaivoin varastoistani sinne kerätyt tyhjät, kartonkiset kananmunakotelot ja laitoin jokaiseen syvennykseen kuivaneen ja avautuneen männynkävyn. Valutin kävyn päälle vanhoista kynttilän jämistä sulatettua steariinia sopivaksi katsomani määrän (steariini imeytyi käpyyn ja kartonkiin) ja revin niiden jäähdyttyä kartonkikupissa olevat kävyt erilleen. Kokeilimme sytykekäpyjä takan sytytyksessä (pari käpyä riittää) ja ne toimivat loistavasti. Eipä tarvitse enää ostaa kaupasta sytytyspaloja, sillä käpyjä on yli oman tarpeen ja kynttilänjämiäkin syntyy riittävästi näin pimeän vuodenajan kynnyksellä.

Sytykekäpyjen lisäksi kävyistä voi tehdä koristeita vaikkapa kranssiin tai ruukkuun. Alla olevassa kuvassa on sytykekäpyjen kaverina näitä koristelutarkoitukseen maalattuja käpyjä. Avautuneesta männynkävystä poistetaan oksasaksilla sisimpiä suomuja tarpeellinen määrä (makuasia) ja päällimmäiseksi jääviä suomuja taivutetaan hieman levälleen. Katkotut suomut on kuvassa maalattu keltaisiksi ja pari kerrosta päällimmäisistä suomuista punaisiksi. Käytetyt värit ovat vesiliukoisia akryylivärejä ja, jos haluaa vaaleamman sävyn, kannattaa suomut maalata ensin valkoisella, jonka kuivuttua päälle maalataan värikkäämpi kerros. Keväällä kävyt voivat olla vaikkapa pastelleja tai raikkaan vihreitä sekä jouluiset koristeet syntyvät punaisiksi maalatuista kävyistä.

Lisäys (10.10.2016 klo 18.55): Kävyt kannattaa kiinnittää esimerkiksi kranssiin tai kepin päähän kukaksi kuumaliimalla tai kävyn kantaan kiinnitetyllä rautalangalla.

Tekemisen iloa syksyyn :)

Kuivia männynkäpyjä kahdella eri tavalla - sytykkeeksi ja koristeeksi :)

Kommentit