Ärsytyksen aiheita... ja neulottu tähti

Ärsyttää, suututtaa, harmittaa – tunnetiloja, joiden aikaansaamiseen ei tarvita usein kovinkaan isoa vastoinkäymistä. Havahduin, kun tunnistin kyseiset tunnetilat itsestäni turhan usein viime viikkojen aikana. Päätin kirjoittaa syyt muistiin pohtiakseni, oliko minulla todella syytä moiseen. Muistiinpanot kuitenkin unohtuivat pahimman ärsytyksen aikana sekä sen jälkeen. Joitakin syitä jäi kuitenkin mieleen.

Tietokoneen tai sen ohjelman toimimattomuus oli ehdoton ykkönen. Toiseksi nousi rintaliivin olkaimen valuminen toistuvasti koiran kanssa lenkillä ollessa. Kolmannen sijan sai eteisen väliovien tai kaapin ovien auki jättäminen tai valojen palaminen tyhjässä huoneessa. Viimeksi mainittu jonkun toisen toteuttamana (tietysti) – minä en moista hajamielisyyttä harrasta (tunnusta). Hajasijoille jäivät esimerkiksi perheen jäsenten piittaamattomuus pyykin lajittelussa (kaikki pyykit samaan koriin/pesuun), epäkohteliaat asiakaspalvelijat ja lähimmäiset sekä kuskit, jotka eivät osaa ajaa liikenneympyrässä. Syyt ketutukseeni eivät siis olleet kovin maata kaatavia.

Tästä listasta puuttuu itseoikeutetusti maan hallitus, joka ansaitsee ihan oman listansa. Se kun jatkaa taitamattomilla päätöksillään parin aikaisemman hallituksen linjaa ja on yksityistämässä kaiken mahdollisen terveydenhuollosta tie- ja raideverkostoon sekä edesauttamassa postilaitoksen muuttumista huolto- ja hyvinvointiyritykseksi (puhumattakaan koulutus- ja tutkimusmäärärahojen supistuksista). Posti hoitanee jatkossa Mehiläisen kanssa suomalaiset kehdosta hautaan.
Vaikkei hallitus olisikaan ihan kaikkeen syypää, se on kuitenkin suunnitellut niin monta hölmöä ja epätasa-arvoista päätöstä, että se ansaitsee tämän vuodatuksen. Sitä paitsi on parempi syyttää asioista hallitusta kuin puolisoa, jälkikasvua tai naapuria – näin säilytetään perhe- ja naapurisopu.
Yhteiskuntakritiikki on suotavaa ja melkeinpä toivottavaa. Siinä vaiheessa, kun kansalaiset ovat tyytyväisiä päättäjiin, yhteiskunnan kehitys loppuu ja alkaa suhmurointi, välistäveto ja hyvä-veli-politiikka elikkäs korruptio. Lahjomaton ja tutkiva journalismi on todellisen ja läpinäkyvän päätöksenteon sekä tasa-arvoisen ja kehittyvän yhteiskunnan edellytys – sitä soisi olevan nykyistä enemmän.
Lopetan päättäjien ruotimisen, sillä verenpaineeni alkaa nousta, ja vaihdan turvallisempaan aiheeseen – nimittäin neulomiseen.

Sain kärjestä aloitetut, kaksi-sukkaa-yhtä-aikaa neulotut sukat valmiiksi jokin aika sitten. Sukan kantapääkokeilujen seurauksena neuloin vahingossa tähden, jonka viimeistelin vanun ja helmien avulla. Alla on ohje siihen ja ohjeen lopuksi kuva. Kuvan tähti on neulottu Nalle-langasta numeron 3 puikoilla. Neulos on sileää oikeaa (silmukat neulotaan oikealla oikein ja nurjalla nurin).

Luo 11 silmukkaa ja neulo kaksi kerrosta sileää. Sen jälkeen aloita tiimalasikantapää siten, että aina kerroksen lopussa jätetään yksi silmukka neulomatta ja käännetään työ. Kääntymisen jälkeen ensimmäinen silmukka otetaan neulomatta (oikealla oikein ja nurjalla nurin neulomatta).
*Neulo 10 silmukkaa oikein ja käännä työ. Halutessasi voit kietaista neulomatta jätetyn (11. s) silmukan ympäri langan (takakautta eteen) ennen kuin käännät työn. Lanka jää käännetyn työn taakse. Tämän lankalenkki neulotaan neulomatta jätetyn silmukan kanssa myöhemmin yhteen niin, ettei työhon jää reikää, kun silmukoita otetaan takaisin työhön.
Ota ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo 9 s nurin. Jätä 10. silmukka neulomatta.(Kierrä lanka jälleen halutessasi neulomatta jätetyn silmukan ympäri – nyt etukautta taakse.) Käännä työ. Nyt puikolla on yhdeksän silmukkaa ja puikon molemmissa päissä yksi silmukka odottamassa. Jatka näitä kahta kerrosta (oikea ja nurja), kunnes puikolla on enää yksi ”aktiivinen” silmukka ja molemmin puolin viisi silmukkaa odottamassa. Neulo tämä yksi silmukka kaksi kertaa, ennen kuin aloitat odottamaan jätettyjen silmukoiden poimimisen.
Neulo yksi silmukka ja ensimmäinen puikon vasemmassa reunassa odottamassa oleva silmukka oikein (lankalenkin kanssa yhteen, jos kiersit langan silmukan ympäri). Käännä työ ja jätä juuri neulottu/poimittu silmukka nurin neulomatta. Neulo yksi silmukka nurin ja ensimmäinen puikon vasemmassa reunassa odottamassa oleva silmukka nurin (lankalenkin kanssa yhteen, jos kiersit langan silmukan ympäri). Käännä työ. Työssä on nyt kolme ”aktiivista” silmukkaa ja molemmin puolin neljä odottavaa silmukkaa, jotka otetaan takaisin työhön yksi kerrallaan neulomalla edellä kuvattuja kahta kerrosta (oikea ja nurja), kunnes kaikki 11 silmukkaa on neulottu.* Tähden yksi sakara on valmis.
Neulo sitten kaksi kerrosta kaikilla 11 silmukalla sileää oikeaa ja aloita uusi sakara edellisen tapaan. Toista *-* yhteensä viisi kertaa – saat kuvankaltaisen viisisakaraisen tähden.

Katkaise viimeisen kerroksen (nurja krs) jälkeen lanka ja jätä sitä noin 30 cm pituinen pätkä ja silmukoi silmukat aloituskerroksen silmukoihin. Älä katkaise lankaa, vaan pujota se tähden keskelle jäävän reiän reunoja myötäillen ja kiristä reikä umpeen. Täytä tähti vanulla (tai villalla) ja kiristä tähden toiselta puolen reikä umpeen. Kiinnitä halutessasi umpeen kiristetyn reiän päälle helmi tai nappi sekä tähden sakaroiden päihin helmet ja yhden sakaran päähän lanka vaikkapa kuuseen ripustamista varten.

Huh huh – tulipa pienen tähden ohjeesta pitkä. Selvennän ohjetta tarvittaessa.
Iloista joulun (ja pysyvän lumen) odotusta itse kullekin säädylle sekä isännille että emännille… 😊🎅

Siinäpä se - neulottu tähtönen 🌟

Kommentit