Joulu tulee - tonttuillaan :)

Joulu tulee – oletko valmis? Lahjoja, siivousta, jouluruokia ja -herkkuja – joulu on kaikkea sitä. Ainakin, jos postilaatikkoon tippuvia mainoksia sekä aikakauslehtien joulunumeroita on uskominen.

” Äiti, herää! On kuulemma tapahtunut jotain kamalaa. Sanovat sitä jouluksi.” Muumipeikko herätti muumimamman pelästyneenä.
Joulu voi olla kamala, jos sitä lähtee suorittamaan. Suursiivous ei kuulu enää pakollisiin jouluvalmisteluihin, kuten se kuului vielä monen sukupolveni edustajan lapsuudessa. Martat ovat kampanjoineet viime vuosina esimerkillisesti, ettei kaappeja tarvitse siivota jouluksi, jos ei aio viettää siellä jouluaan. Jonkin niksin mukaan laiska leipuri tai kiireinen jouluvalmistelija saa joulun tuoksun kotiinsa laittamalla piparkakkumaustetta uunipellille ja uuniin pienelle lämmölle. Toinen niksi puolestaan kehottaa laittamaan puhdistusaineeseen (raikkaan tuoksuiseen) kastetun sukan sohvan alle tuomaan siivotun tuoksun kotiin. Konsteja on monia. Joulu tulee kuitenkin jokaiselle ja sen voi viettää itselleen sopivalla tavalla – suorittamatta.

Aloitin jouluvalmisteluni alhaalta päin ja poistin alakerran varaston hyllyistä käsityölehtiä useamman vuosikymmenen ajalta. (En kuitenkaan aio viettää varastossa jouluani ;)) Ennen ensimmäisen lehtikansion kumoamista harkitsin hetken, mutta sitten kuulin mielessäni fiksumman puoliskoni sanat: ”Jos et ole niitä tähän mennessä tarvinnut, et sinä niitä tarvitse jatkossakaan.” Niinpä – heitin lehdet iloisesti jätesäkkiin. En vain tiedä vielä, jaksanko kantaa säkin (kokoa XXL) yläkertaan ja auton takakonttiin viedäkseni lehdet paperinkeräykseen. Onneksi nuorimmainen kotiutui vasta armeijasta – värvään hänet kantoavuksi.

Järjestellessäni tyhjentyneisiin hyllyihin kuluvan vuosituhannen lehtikansioita käsiini sattui muovipussi, jossa oli tarvikkeita pieniin, rintapieleen kiinnitettäviin tonttuihin sekä joitakin valmiita tonttuja. Tein niitä useana vuonna koulun myyjäisiin, kun jälkikasvumme oli alakoulussa. Olin säilönyt pussin hyllyyn. Jällennäkemisen riemussa jaan ohjeen tämän kirjoituksen lopuksi.

Pidän joululomaa blogin kirjoittamisesta, joten tapaamme jälleen ensi vuoden toisena maanantaina. Nautitaan pienistä asioista – kynttilän valosta, lämpimästä juomisesta, lukemisesta, ulkoilusta ja yhdessäolosta.
Levollista joulunalusaikaa ja Rauhallista joulua kaikille sekä
Mainiota uutta vuotta!
Hei tonttu-ukot hyppikää! Tonttuja kahta eri kokoa 🎅
Alla lupaamani tontun ohje:

Tarvitset tonttuun (vihreää, harmaata tai punaista) anorakin nyöriä (pieni) 2 x 10 cm (kädet) ja 2 x 15-17 cm.(jalat). Isompaan tonttuun on käytetty paksua (Chunky Wool) villalankaa 2 x 20 cm (kädet) ja 2 x 30 cm (jalat). Mitat ovat noin-mittoja. Pääksi käy sopivan kokoinen puuhelmi (Ø n 7 mm pieni tonttu) tai paperimassapallo (Ø n. 2 cm iso tonttu). Lisäksi tarvitset tonttulakkiin huopaa (pieni) tai voit myös neuloa sen punaisesta langasta (iso). Tontun selässä on pieni hakaneula kiinnitystä varten. Jos teet tontusta avaimenperän, tee langasta lakkiin tai selkään pieni lenkki, josta kiinnität tontun avainrankaaseen.

Kuvasta selviää tontun kokoaminen. Käsien ja jalkojen solmut kannattaa tehdä ennen tontun kokoamista ja katkaista kokoamisen jälkeen ylimääräinen nyöri/lanka. Pään ja tonttulakin voi kiinnittää joko tavallisella tai kuumaIiimalla. Hakaneula on pujotettu selän takaosan lenkkeihin, mutta sen voi myös ommella ohuella lankalla.

Sitten vain tonttuilemaan!
Käsinyöri pujotetaan jalkanyörin solmun läpi, minkä jälkeen
solmut kiristetään sekä kädet ja jalat asetetaan samanmittaisiksi.
Lopuksi solmuista yli jäävä nyöri leikataan tasaiseksi.



Kommentit