Purkkaa ja robotteja


Huomaan lipsuvani yhä enemmän ja enemmän viikoittaisista blogikirjoituksistani. Elämää on kuitenkin myös blogin ulkopuolella eikä se mene aina käsikirjoituksen mukaan. Viimeisimmän Pirren käsikirjoitus pitää myös kiireisenä, sillä olen päättänyt, että se julkaistaan tämän vuoden aikana. Muutama mielenkiintoinen asia herätti kuitenkin huomioni ja jaan ne tässä.

Kirjoitin tässä blogissani pari vuotta sitten vanhoista, jo syödyistä purukumeista. Pyörittelin tuolloin ajatusta kestopurukumista purukumijätteen vähentämiseksi. Monikaan meistä ei tule ajatelleeksi, että maapallolla käytetään vuosittain noin 20 miljardia euroa purukumiin – tuotteeseen, joka heitetään lyhyen käytön jälkeen pois ja usein luontoon.
Brittiläinen, yhden naisen idean pohjalta perustettu yritys, Gumdrop, on kuitenkin kehittänyt ajatusta huomattavasti pidemmälle. Se on tuonut katujen varteen käytetyille purukumeille tarkoitetut, ympäristöstä hyvin erottuvat, pinkit keräilyastiat, joihin käytetyn purukumin voi pureskeltuaan laittaa. Näiden keräilypisteiden vaikutuksesta kaduille päätyvän purukumijätteen määrä on vähentynyt jopa 90 %. Yritys kierrätti viime vuonna 25 tonnia kumia – melkoinen määrä. Näistä yritys jatkojalostaa esimerkiksi kumisaappaita, varvastossuja ja kahvimukeja. Tarttuisiko joku yritys myös Suomessa, ksylitolpurukumin luvatussa maassa, tähän ideaan? Se olisi kierrätystä parhaimmillaan.
Aiheesta voi lukea enemmän oheisesta linkistä, jonka kautta pääsee myös niihin linkkeihin, joissa asiaa käsitellään tätä monipuolisemmin.

Hesari kirjoittaa tiede-sivuillaan ihmeaine grafeenista, jonka ensimmäisiä käytännön sovelluksia saattaa olla hiusväri. Hiilen grafeenia tunnetumpi muotohan on grafiitti, jota käytetään lyijykynissä. Grafeeni on atominohutta ”kanaverkkoa”, jonka solmukohdat ovat hiiltä. Tutkija kuvaa sitä suureksi ja pehmeäksi hiililevyksi. Hiusten värjäyksessä kokeillun grafeenikalvon paksuus oli kaksi mikrometriä eli millin tuhannesosaa, kun hiuksen paksuus on 50 - 100 mikrometriä.
Grafeenipohjaisen hiusvärin voi levittää hiuksiin nopeasti esimerkiksi suihkuttamalla ja värjäys on valmis kymmenessä minuutissa. Nopean levityksen lisäksi se poistaa hiuksista sähköisyyden. Grafeenilla on myös muita tulevaisuuden innovaatioiden kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia (mm. lämmönjohtavuus ja antibakteerisuus), joista voi käydä lukemassa alla olevasta linkistä.

Tavallisten hiusvärien toiminta perustuu siihen, että hiuksen pinta avataan kemiallisesti, jolloin väri menee hiussuomujen alle. Grafeeni puolestaan peittää hiuksen pinnan, jolloin se on hiuksille nykyisiä hiusvärejä lempeämpi. Samaan periaatteeseen perustuvat myös luonnon hiusvärit, kuten henna – ne jäävät hiuksen pintaan ja siten myös hoitavat hiusta. Tästä voisi päätellä, että hiuksen pintaan jäävä hiusväri myös vahvistaa hiusta millin tuhannesosilla. Se tuntuu vähältä, mutta jos ja kun päässä on satoja tuhansia hiuksia, sillä on jo merkitystä. Grafeenipohjainen hiusväri pysyi kokeiden mukaan hiuksissa 30 shampoopesua. Tässä ajassa hiusten kestovärjääjä joutuu paikkaamaan tyvikasvua myös perinteisten värien ollessa kyseessä.
Lisäksi perinteisissä hiusväreissä on melkoinen määrä erilaisia kemikaaleja, joiden lyhenteiden merkitystä harva kuluttaja tietää tai jaksaa edes selvittää. Tutkimuksessa käytetty grafeeniväri koostui vedestä, grafeenioksidista, hyytelömäisestä kitosaanigeelistä (saatiin äyriäisten kuorien kitiinistä) ja C-vitamiinista. Ne olivat siis turvallisia, yleisesti käytettyjä yhdisteitä.
Grafeenipohjaisen hiusvärin tuloon menee varmasti vielä vuosia, mutta se vaikuttaa mielenkiintoiselta ja kokeilun arvoiselta sovellukselta.

En voi olla vielä lyhyesti mainitsematta Suomen sata mahdollisuutta 2018 - 2037 -raportista, josta löytyy lyhyt katsaus seuraavasta linkistä: https://www.hs.fi/tiede/art-2000005645848.html
Raportti käsittelee teknologian mahdollisuuksia tulevaisuuden Suomessa. Linkin lopusta löytyy myös linkki, josta pääsee lukemaan koko raportin.
Katsauksen lopussa olevat ammattinimikkeet kiinnittivät huomioni, sillä ne ovat tätä hetkeä elävälle minulle vieraita ja huvittavia – manipulointietsivä, kohinanpoistaja, onnellisuusoperaattori, tekoälykatsastaja, peukutusmanageri, etiäistorjuntamestari ja sijaismatkustaja.
Ammattinimikkeet toivat mieleeni Pitääkö olla huolissaan? -ohjelman panelistin, joka mainitsi tulevaisuuden skörödervit ja fiuudesamperit – menköön ne samaan kategoriaan yllä mainittujen ammattinimikkeiden kanssa.

Luettuani jutun mietin, että tekeekö äärimmäisyyteen asti viety teknologia ihmisistä onnellisempia. Epäilen vahvasti. Luonto, inhimillisyys, läsnäolo, itse tekeminen, rauha ja hiljaisuus ovat asioita, jotka maadoittavat ihmisen juuri elettyyn hetkeen. Teknologia on apuväline. Se ei voi eikä saa olla itse tarkoitus – hyvä renki, mutta huono isäntä.

Onneksi en vielä tarvitse onnellisuusoperaattoria kertomaan minulle, olenko onnellinen. Illalla voin kuulla metsälenkillä mustarastaan huilumaisen äänen. Joutsenet ja kurjet puolestaan huutavat lähipelloilla ja -soilla. En kaipaa niitä kuullakseni kohinanpoistajaa.

Nautitaan kevään tulosta, vaikka se onkin ollut tänä vuonna hitaanlaista.
Kohta on jo toukokuu 🌞

Useana keväänä krookukset ovat tähän aikaan
vuodesta täydessä kukassa, muttei tänä keväänä...


Kommentit