Hyvää juhannusta :)


Taivas on pilvessä ja pihalaatat ovat märkiä. Yöllä on satanut lähes kahden kuukauden sateettoman jakson jälkeen. Sade on ollut kovaa, sillä metsäpolulla on sadeveden kuljettamia neulaskasoja, joiden seassa on ennenaikaisesti kellastuneita koivun lehtiä.
Alkukesä on ollut erikoinen. Juhannuksen aikaan kukkivat luonnonkukat ovat kukkineet jo kauan aikaa sitten ja pihan reunustan juhannusruusun terälehdet ovat varisseet kellastuneina maahan. Tienvarren komeat ja värikkäät lupiinitkin alkavat olla kukintansa lopussa. Kun tähän lisätään taivaalla seilaavat harmaat pilvet, on tunnelma pikemminkin syksyinen kuin keskikesän juhlaa enteilevä. Muistanpa juhannuksen tältä vuosituhannelta, jolloin turkishaalarikaan ei ollut liian kuuma.

Oli sää mikä hyvänsä elämme vuoden valoisinta aikaa, johon kuuluvat monenlaiset perinteet, tavat ja taiat. Tunnetuin juhannustaioista lienee luonnonkukkien kerääminen tyynyn alle, jotta yrttien kerääjä saisi tulevan siippansa juhannusyön uniinsa. Olen unohtanut, oliko yrttien määrä seitsemän vai yhdeksän. Yhtä kaikki noita yrttejä lienevät keränneet useat suomalaiset naimattomat naiset kuluneina vuosikymmeninä. Mutta miksi juhannustaiat koskevat vain naimattomia naisia? Eivätkö naimattomat miehet halunneet nähdä tulevaa puolisoaan? Vai keksivätkö miehet nuo taiat ja odottelivat sitten juhannusyönä neljän tien risteyksessä, metsälähteellä, lammella tai kasteisilla niityillä alastomia nuoria naisia? Olivatko juhannustaiat tirkistelijöiden keksimiä? Kukapa tietää… Kuinka moni järkevä nuori nainen lopulta juoksenteli alasti ympäri kyliä tai metsiä ja niittyjä? En ole koskaan kuullut yhdestäkään. Ehkä nuo kyseiset paikat kuhisivatkin kiimaisia nuoria ja vähän vanhempiakin miehiä.

Kokeilin serkkuni kanssa teini-ikäisenä juhannustaikaa, jossa aaton saunavasta heitettiin juhannusyönä katolle. Vastan tyvi osoittaisi suunnan, josta tuleva sulhanen tulisi. Heitimme vastamme lapsuudenkotini peltikatolle ja kiipesimme palotikkaita pitkin katsomaan, mihin suuntaan tyvet osoittivat. Rymytessämme katolla takaovi avautui ja vihainen isäni ääni komensi meitä tulemaan heti ja nopeasti alas, ennen kuin herättäisimme koko talon väen. Kipusimme alas noloina ja vastat kainalossa emmekä muistaneet kumpikaan, minne vastojen tyvet osoittivat.

Juhannussauna on mitä mainioin paikka kaunistautumiseen, minkä vuoksi jaan tässä muutaman vinkin, joihin voi käyttää kotikeittiöstä löytyviä tarveaineita. Kookosöljy-(hieno)sokeri-kuorinta sopii kasvojen lisäksi myös huulille. Sokerista (1-2 rkl) ja kookosöljystä sekoitetaan seos, joka hierotaan kostealle iholle. Seos soveltuu myös käsien kuorintaan ja kookosöljyn voi korvata myös jollakin muulla kasviöljyllä.

Kuorinnan jälkeen kasvoille voi levittää naamioksi hunajaa, johon voi sekoittaa lisäksi kaakaojauhetta, tai murskattua avokadoa, johon voi sekoittaa ihon kirkastamiseksi tilkan sitruunamehua. Avokadon sanotaan nuorentavan, kuten myös kaakaon. Kasvonaamioon voi käyttää myös kauranleseestä tai hienonnetuista kaurahiutaleista ja luonnonjogurtista valmistettua seosta. Nämä kaikki naamiot ovat hoitavia.
Jos haluat kevyemmän naamion, levitä kasvoille murskattuja, tuoreita tai pakastettuja mansikoita, jotka raikastavat rasvaista ja sekaihoa. Murskattu vadelma sopii kaikille ihotyypeille – myös herkkäihoisille. Rasvaiselle iholle käy myös hienonnetuista kaurahiutaleista ja munanvalkuaisesta valmistettu seos. Näitä kaikkia ainesosia voit sekoittaa myös keskenään eli saat hyvän naamion myös esimerkiksi mansikoiden ja hienonnettujen kaurahiutaleiden seoksesta.
Anna naamion vaikuttaa vähintään löylyjen ajan eli noin 15 minuuttia tai kauemmin. Jos olet allerginen, älä käytä allergisoivia ainesosia edes naamiossa. Sekoita naamiosta niin tukeva, ettei se valu pitkin kasvoja, ja aloita pienistä määristä. Jos naamiota jää yli, säilytä ylijäänyt seos jääkaapissa ja käytä loppu muutaman vuorokauden sisällä.

Koko kropan kuorintaan olen todennut hyväksi suodatinkahvin (1 - 2 osa), sokerin/suolan (2 osaa) ja oliiviöljyn (1/2 – 1 osaa) seoksen, jolla voit kuoria myös jalat. Kofeiini laittaa selluliitit liikkeelle ja iho on kuorinnan jälkeen pehmeä eikä välttämättä tarvitse rasvaa, jos et ole kuivaihoinen. Kuorinta pehmittää myös jalat ja suosittelen sitä lämpimästi erityisesti kuiville kantapäille.

Hiukset ovat naisen, ja miksei myös miehenkin, kruunu. Jos haluat kiiltävät ja helposti selvitettävät hiukset, valmista viimeinen huuhdevesi seuraavan ohjeen mukaan. Kerää koivunlehtiä 1 – 2 kourallista ja kaada niiden päälle pariin litraan kiehuvaa vettä. Hauduta noin puoli tuntia ja poista lehdet. Sekoita ennen huuhtelua pari teelusikallista omenaviinietikkaa hauteeseen. Huuhtele hiukset sillä ja jätä se hiuksiin. Huuhde sulkee hiusten suomut ja voit hyvästellä takkutukan.

Leppoisaa juhannusta kaikille – nautitaan kesäisestä valosta 🌞
PS. Nyt kannattaa sitoa vasta juhannussaunaan – on uusi kuu ja lehdet pysyvät vastassa rivakammassakin vihtomisessa.

On juhla ja juhannus 🌿🌞

Kommentit