Kotivara - mikä se on?

Kävelin jälleen kerran metsäpolkua koiran kanssa. Joulukuun aikana metsään satanut ja polulle askelten alla tiiviiksi painunut lumi oli jo miltei sulanut. Luminen polku oli muuttunut vuodenvaihteen vesisateissa ensin jäiseksi ja lopulta sieltä täältä alkoi näkyä maata, polun pohja. Polun vierustan sammal paistoi syvän vihreänä sulaneen lumen alta tammikuisessa harmaudessa.

Onneksi sää kuitenkin muuttui viime päivien aikana talviseksi. Ulkona paistaa nyt talvinen aurinko – kalpea, mutta paistaa kuitenkin. Vuorokauden valoisa aika on pidentynyt jo useita minuutteja ja metsän puiden välistä lumen rippeille siivilöityvä auringon valo on lupaus valosta ja tulevasta keväästä. Se on tuolla jossakin – edessäpäin. Siihen me uskomme sekä tammikuisen vesisateen synkkyydessä että pakkaspäivien kalpeassa valossa ja etenemme kohti valoa ja kevättä.

Tämän talven sää on hyvä osoitus siitä, että Suomi on pitkä maa. Edellinen kuvaus koski eteläistä Suomea. Lapissa ja Kainuussa sekä Keski-Suomessakin kuluva vuodenaika on perinteisen talvinen. Kainuulaiset ovat saaneet selvitä useita päiviä ilman sähköä tykkylumen vuoksi. Se on Suomen talviolosuhteissa melko pitkä aika. Yhteiskuntamme on niin riippuvainen sähköstä, että sähkönsaannin ja eri toimintojen turvaaminen tulisi poikkeustilanteissa olla yhteiskunnan eri toimijoille itsestään selvää.

Entä kansalaisten oma aktiivisuus poikkeustilanteissa? Ilmaston lämpenemisen aiheuttamien luonnonilmiöiden lisääntyminen tulevaisuudessa, epävarma kansainvälinen poliittinen ilmapiiri sekä mahdolliset suuronnettomuudet (mm. ydinvoimalaonnettomuudet) ovat sellaisia asioita, jotka velvoittavat jokaisen kotitalouden huolehtimaan toimintakyvystään esimerkiksi sähkökatkon kestäessä muutamaa tuntia kauemmin.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on julkaissut vuonna 2009 opuksen ”Suojele itseäsi ja muita – turvalliseen huomiseen”. Siinä mainitaan mm. kotivara, joka tarkoittaa, että ”kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäin välttämättä tarvittavia tavaroita normaalia enemmän”. Kotivara koostuu tavanomaisista elintarvikkeista ja vaihtelee usein talouskohtaisesti. Siihen kuuluu myös astiat veden varastoimiseen, lääkkeet, joditabletit sekä talouskohtaiset välttämättömyystarvikkeet ja sen tulisi riittää viikon ajaksi. Kotivaraa käytetään ja täydennetään jatkuvasti, sillä elintarvikkeiden ja lääkkeiden käyttöaika on rajallinen. Poikkeustilanteisiin varautumisessa täytyy muistaa myös hygieniatarvikkeet, teippi sekä radio ja taskulamppu paristoineen – unohtamatta vettä... Täytyykin päivittää kotitaloutemme joditabletit - ne kun ovat ajalta nakit ja muusi. 

Tätä kirjoittaessani tulee mieleen Veikko Huovisen kirja Hamsterit, josta on tehty vuonna 1982 myös kolmiosainen televisiosarja/-elokuva. Siinä Hamsterin naapuriin muuttaa perhe, jonka isä on Hamsterin kanssa samanhenkinen Rurik. Yhdessä miehet varustautuvat arktiseen pakkaskauteen hankkimalla turkisliivejä, honkapuita, savustettuja lampaita ja säilykkeitä... Siinäpä heillä on kotivaraa kerrakseen 😄

Entistä parempaa alkanutta vuotta ja talvista tammikuuta – jospa se pakkasherra tekisi talven tänne eteläiseenkin Suomeen ⛄
Vuosi sitten talvinen aurinko paistoi Etelä-Suomessa
näin lumisten puiden oksien lomitse.

Kommentit