Ekologista energiantuotantoa
Lopetin sipulin käytön ruoanlaitossa kymmenisen vuotta sitten ja siirryin sipulijauheeseen, sillä lapsistamme erityisesti tyttäremme inhosi sipulia yli kaiken. Palasin kuitenkin takaisin kokonaiseen sipuliin noin vuosi sitten pääteltyäni sipulikammon menneen ohi kymmenen vuoden aikana. Tämä kulunut vuosi on ollut perheessämme kaasuntäyteistä aikaa. Sen on voinut havaita erityisesti öiseen aikaan makuuhuoneessamme, mutta myös muulloin. Varsinkin miesväen elimistö protestoi kymmenen vuoden jälkeen äänekkäästi ja rikkivedynhuuruisesti tätä rikkipitoisen vihanneksen käyttöä vastaan. Niinpä siirryin reilu viikko sitten takaisin jauheeseen ihan oman ja muiden viihtyvyyden vuoksi ja meno on rauhoittunut. Enää ei tarvitse öisin leikata makuuhuoneen sakeaa ilmaa saksilla tai varoa kynttilän sytyttämistä, jos kaikki kolme miestä ovat yhtä aikaa katsomassa televisiota.
Toisaalta se
on harmillista, sillä minä pidän sipulista ja saatoimme mieheni kanssa joskus
paistaa sitä pannullisen syödäksemme sen pelkän ruisleivän kaverina. Kulunut
vuosi kaikkine kaasuineen on kuitenkin ollut terveellinen, jos viime viikolla
uutisoitua suolistokaasujen eli kansanomaisemmin pierun terveysvaikutuksia on
uskominen. Nämä niin luonnolliset, mutta pahanhajuiset kaasut suojaavat meitä uutisen mukaan syövältä. Tällä perusteella uskon olevani immuuni syövälle,
sillä niin vahvassa kaasupilvessä olen kuluneen vuoden viettänyt.
Pierujen
terveysvaikutuksen lisäksi niiden energiavaikutus on jäänyt hyvin vähälle
huomiolle. En tiedä, miten tarkasti pierujen kaasukoostumusta on tutkittu, mutta
oletettavasti ne sisältävät pääasiallisesti metaania. Joku ennakkoluuloton kyseisen
alan asiantuntija voisi kehitellä helppokäyttöisen talteenottoyksikön, jolla
ihmisten tuottama metaani saataisiin talteen. Jokainen meistä tuottaa
suolistokaasuja arviolta 0,5 – 2,0 litraa vuorokaudessa, jolloin miljoonan
ihmisen tuottama kaasumäärä olisi näiden lukujen mukaan parhaimmillaan 2 miljoonaa litraa eli 2000
kuutiota. Se on melkoinen määrä ja sitä voitaisiin varmasti lisätä ruoka-ainevalinnoilla. Näin herneet ja muut palkokasvit sekä sipuli ja kaalit nousisivat arvoon
arvaamattomaan. Valtio voisi tukea näiden kasvien tuotantoa ja säätää niiden kuluttahinnat edullisiksi, jotta kaasuntuotanto olisi turvattu.
Talteenottoyksiköitä
voisi olla kodeissa, ostoskeskusten vessoissa, kaupungilla sekä yleisillä
paikoilla - kaikissa niissä paikoissa, missä ihmiset liikkuvat. Ne sijoiteltaisiin niin,
että ihmisten olisi helppo käydä päästämässä kaasunsa yhteiseen verkostoon.
Sieltä ne johdettaisiin isompaan säiliöön, josta ne taas johdettaisiin
energiantuotantoyksikköön, missä kaasusta tehtäisiin käyttökelpoista energiaa,
sekä tankkauspisteisiin, josta metaania käyttävät kulkuneuvot voisivat tankata tätä
polttoainetta. Tämän lisäksi kotieläinten tuottamat kaasut otettaisiin talteen.
Suomessa on tietääkseni ainakin yksi maatila, jossa kotieläinten tuottama
metaani otetaan talteen ja käytetään kulkuneuvojen polttoaineeksi, mutta
verotussyistä vain maatilan sisäiseen käyttöön.
Tässä olisi yksi
innovaatiokohde edetessämme kohti ekologista ja omavaraista energiatuotantoa. Näin
Suomi voisi profiloitua ennakkoluulottomana uusiutuvan energian kärkimaana. Meissä
jokaisessa asuu ekologisen energiantuotannon ammattilainen. Suomi nousuun ;D
Kohti uutta, uljaampaa ja ympäristöystävällisempää maailmaa. |
Kommentit
Lähetä kommentti