Kotitonttuja ja lämmittävä liivi


Tuskastuin eilen jälleen kerran tavaraa pursuileviin kaappeihin. Etsin jäätelötikkuja, joita olin vuosien varrella kerännyt askarteluun lasten kanssa. Lasten vartuttua säästin kuitenkin jäätelötikut siltä varalta, että tarvitsisin niitä joskus esimerkiksi liimatikuiksi. Eilen niitä olisi tarvittu siihen tarkoitukseen, mutta enhän minä enää muistanut, minne olin ne laittanut. Ne ovat melko varmasti tallessa, mutta missä. Sitä ei moni tiedä ja harva arvaa – paitsi meidän kotitonttu.

Tällä kyseisellä kotitontulla on tapana piilottaa tavaroita, jotka ilmestyvät jonkin ajan päästä mitä ihmeellisimmistä paikoista. Mieleenjäävin katoaminen tapahtui parisenkymmentä vuotta sitten, kun mieheni minulle tuomat magneettinauhat, jotka oli tarkoitettu jääkaappimagneetteihin, katosivat salaperäisesti kodinhoitohuoneen kaapista. Löysin nauhat kymmenen vuotta myöhemmin toisen kaapin hyllyn reunalta. Se oli mielestäni vähintään kummallista, sillä kaapeilla käytiin jatkuvasti.

Viimeisin kotitonttumme tavaroiden kätkeminen tapahtui viime viikolla, kun kuopuksen aux-piuha katosi eteisen lipaston päältä, missä olimme jokainen sen nähneet, muttei kukaan ollut sitä tarvinnut eikä siitä ottanut. Kuopus etsi kyseistä kapinetta huoneestaan ja me vanhemmat autoimme etsinnöissä tarkastamalla yleisimmät paikat, minne eteisen lipaston päällä ”ajelehtivat” tavarat yleensä laitettiin – tuloksetta. Parin päivän päästä kaivattu piuha sitten löytyi kuopuksen huoneesta, tietokoneen levyaseman päältä, mistä hän oli jo moneen kertaan sitä etsinyt – kummallista.

Olen siis alkanut vähitellen uskoa kotitonttuihin tai muihin vastaaviin meille ihmisille näkymättömiin olentoihin. Niin monet kerrat olen ”hukannut” tavaroita, jotka ovat löytyneet myöhemmin mitä mielikuvituksellisimmista paikoista, joihin en minä eikä kukaan mukaan tunnusta niitä laittaneensa. Totuus on tarua ihmeellisempää – näin tuumii myös Romppaisen mummu kirjoittamassani Pirre-kirjasarjassa.

Talvi alkaa vedellä viimeisiään, mutta yöllä ja aamulla on sentään vielä pakkasta. Saamme pukeutua vielä hyvän tovin lämpimästi ennen kuin ilma on niin lämmin, että tarkenemme ilman villaisia lämmikkeitä – kaulureita, lapasia, hanskoja sekä neulepaitoja ja -liivejä.
Tämän vuoksi laitankin lopuksi suunnittelemani ja toteuttamani neuleliivin ohjeen – tavoilleni uskollisena saumattoman, kuinkas muuten.

Lämmikkeeksi ja trikoopaidan kaveriksi.

Lankana kuvan liivissä on Novitan Puro-lanka (100 % villaa), jota ei taida olla enää kaupoissa myynnissä, mutta tarkoitukseen käy mainiosti myös toinen vastaavan vahvuinen lanka. Liiviin  meni lankaa noin 200 grammaa ja puikot olivat kokoa 6,5 mm. Liivi neulotaan tasona, aina oikein -neuleena sekä poikittain etureunasta etureunaan.

Luo 60 silmukkaa ja neulo noin 22-24 cm aina oikeaa ennen ensimmäistä kädentietä. Neulo sitten 6 s, päättele 20 s ja neulo 24 s. Käännä työ ja neulo kädentien alapuolelle jäävillä 24 silmukalla 10 kerrosta (krs) ennen kuin luot takaisin päättelemäsi 20 s. Kädentien yläpuolelle jääneet 6 s odottavat sen aikaa. Näin helmasta tulee hiukan leveämpi ja lantio saa tilaa.
Kun kaikki 60 s ovat jälleen samalla puikolla, jatka selkäosaa kaikilla 60 silmukalla neuloen aina oikein noin 38 cm, kunnes olet toisen kädentien kohdalla. Tee samoin kuin ensimmäisen kädentien kohdalla – neulo 6 s, päättele 20 s, neulo 24 s sekä neulo 10 krs kädentien alapuolisilla 24 s:lla ja luo takaisin 20 s. Neulo toisen kädentien jälkeen toinen etukappale joko samanmittaiseksi kuin ensimmäinen tai leveämmäksi. Liivin ei tarvitse olla symmetrinen, jos niin haluat. Päättele kaikki 60 s kerralla.

Neulotun liivikappaleen leveys on noin 90 cm venyttämättömänä (aina oikein neule joustaa). Poimi silmukat liivin yläosan keskeltä numeron 5 pyöröpuikolle noin 58-60 cm:n matkalta (selän leveys n. 38 cm + molempien etukappaleiden osalta n. 10 cm riippuen siitä, miten isot kaulukset haluat) siten, että poimit silmukan aina nurjan silmukan kohdalta. Kuvan liivissä pääntien silmukkamäärä on 81 s.
Neulo sitten joustinta (kuvan liivissä 3o, 3n) noin 6 krs ja kavenna 7. krs:lla aina joustimen ”nurjasta raidasta” 1 s, jolloin silmukat vähenevät nurjien raitojen verran (kuvan liivissä 13 s). Jatka sitten joustinta (kuvan liivissä 3o, 2n) jäljellä olevilla silmukoilla 6 krs ja kavenna 13. krs:lla jälleen joustimen nurjasta raidasta 1 s. Jatka jäljellä olevilla silmukoilla joustinta (3o, 1n) vielä 5 krs (pääntiellä yhteensä 18 krs) ja neulo sitten sileää oikeaa 6 krs, jolloin saat kaulukseen rullautuvan reunuksen. Päättele sitten kaikki silmukat (kuvan liivissä 54 s) kerralla.

Päättele langat ja ravista ja/tai sumuta liivi vedellä muotoonsa.
Kuvan liivissä kaulukset on kiinnitetty napeilla ja liiviä voidaan käyttää joko auki tai sulkea hakaneulalla, napilla tmv. kiinnittimellä.
Kuvassa oleva liivi on kokoa 36/38 ja korkeus päänteineen noin 50 cm – antamani mitat sekä silmukkamäärät ovat suuntaa-antavia. Lanka, käsiala sekä mallineule vaikuttavat neuletiheyteen ja venyvyyteen. Suosittelen tekemään mallitilkun ennen neuleen aloittamista sekä mittaamaan työtä neulomisen aikana ja vertaamaan saatuja mittoja omiin mittoihin, jotta liivistä tulisi mahdollisimman sopiva ja mieluinen.

Paitapuseron, poolopaidan tai pitkähihaisen trikoopaidan päällä liivi lämmittää mukavasti kevään lämpimiä kelejä odotellessa. Toivottavasti ohjeesta on iloa ja hyötyä.
Tarvittaessa vastaan mielelläni ohjetta koskeviin kysymyksiin.

Aurinkoista mieltä ja iloista kevään odotusta :)


Kommentit