Mielikuvituksen voima


Aurinko paistaa lähes täydeltä terältä ja viimeinen vapaapäivä ennen normaalia lyhyempää työviikkoa kääntyy iltapäivään. Lapsena pääsiäinen oli joulun ohella yksi jännittävimmistä juhlista. Mielikuvitusta kiehtoivat jouluna joulupukki ja tontut sekä pääsiäisenä noidat. Lapsuudessani pääsiäisenä lunta oli yleensä vielä melkoisen paljon ja keli oli usein loskainen. Hyvällä onnella pääsiäisen aikaan saattoivat kuitenkin osua kevättalven mieluisat hankikelit, jolloin pääsi kävellen joka paikkaan, sillä hanki kantoi helposti kävelijän, pyöräilijän ja potkukelkkailijan – joskus jopa auton.

Ajankohtaan liittyvistä herkuista on jäänyt mieleen erityisesti pääsiäismunat, joita oli usein yksi tai kaksi lasta kohti – ei enempää. Niitä syödessä tähyiltiin ikkunoista pimenevään iltaan, josko taivaalla olisi näkynyt Kyöpelinvuorelle luudalla matkaavia noitia. En nähnyt pettymyksekseni yhtäkään, mutta joka pääsiäinen jaksoin niitä taivaalta tähyillä. Samalla tavoin yritimme pongata joulun aikaan nurkissa hiipiviä, lasten touhuja tarkkailevia tonttuja. Ennen kouluikää vietimme naapurin samanikäisen pojan kanssa useita joulukuun päiviä lähimetsissä etsien niitä. Emme onnistuneet näkemään ainuttakaan tonttua, mutta useita kertoja luulimme ja lopulta uskoimme nähneemme muutaman vikkelän yksilön. Yrityksen puutteesta meitä ei ainakaan voitu syyttää.

Mielikuvituksen voima on suuri – erityisesti lapsilla, mutta kukaan ei kiellä aikuistakaan käyttämästä sitä. Se vain unohtuu usein vuosien mittaan tiukan suoritusyhteiskunnan sokkeloihin. Sen voi kuitenkin elvyttää ja sitä voi ruokkia eri tavoin – touhuamalla lasten kanssa, lukemalla, tekemällä tai ihan vain haaveilemalla. Haaveitaan on kuitenkin hyvä konkretisoida, sillä elämällä pelkästään haaveissa jää helposti keikkumaan maanpinnan ja pilvien välille. Jalkojen alle tarvitaan tukeva maan kamara, jotta haaveet saadaan muuttumaan todeksi.
Itse haaveilin vuosia kirjoittavani kirjan ja kyllästyttyäni lopulta jatkuvaan sitkutteluuni toteutin haaveeni. Tällä hetkellä kirjoitan viidettä osaa Pirre-kirjasarjaani ja olen tyytyväinen siihen, että toteutin haaveeni nyt enkä vasta eläkkeellä tai mahdollisesti en koskaan.

Haaveista syntyy ideoita, jotka pystytään ankkuroimaan arkiseen toimintaan. Tämä maa ja maailma tarvitsevat ideoita, välillä hullujakin, joista kehittyy tulevaisuuden innovaatioita ja lopulta käytännön sovellutuksia. Tämän vuoksi koulutus ja tutkimus ovat tärkeitä sijoituksia tulevaisuuteen. Mielikuvitus luo hulluja ajatuksia ja ideoita, mutta koulutusta ja tutkimusta tarvitaan tekemään niistä käyttökelpoisia ja arkeen soveltuvia. Luova uteliaisuus, ennakkoluuloton ajattelu ja sinnikäs yrittäminen ovat tukemisen arvoisia asioita. Lukeminen ja asioiden pohtiminen kehittävät ajattelua, jota tarvitaan – myös nopeatempoisessa internet-vetoisessa maailmassa. Oli maailma tulevaisuudessa millainen tahansa, kouluttautuminen kannattaa aina.

PS. Viime viikolla aloittamani neuleprojekti on yhä kesken – samoin sitkeä taistelu tyttäreni aknea vastaan. Neuleohje kesäneuleesta on luvassa lähiviikkoina. Taistelussa aknea vastaan olemme siirtyneet uusiin troppeihin, joista kerron sitten, kun näemme tulokset.

Aurinkoista pääsiäisen loppua ja alkavaa viikkoa sekä huhtikuun aloittavaa aprillipäivää :)


Pääsiäisen perinteinen tuoja - aito ja paperista taiteltu narsissi.
Paperisen narsissin taitteluohje on osoitteessa
http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/tee_itse/askartelu/taittele_origaminarsissi_paasiaiseksi

Kommentit