Kesää kohti :)


Kolmisen kymmentä vuotta sitten t-paitamuotiin kuului verkkoneulos, jota oli t-paidoissa eri kohdissa. Itselläni oli hihaton paita, jossa oli edessä suikale kyseistä verkkoneulosta. Neuloessani puuvillaista kesäneuletta mieleeni tulivat nuo 1980-luvun t- ja collegepaidat.

Muutimme mieheni kanssa tuolloin pääkaupunkiseudulle töihin sekä opiskelemaan ja ajatukseni lensivät noihin aikoihin. Meille tuli alusta alkaen ”hesari” ja siihen aikaan lehti oli paksumpi kuin nykyään osan sisällöstä siirryttyä nyttemmin verkkoon. Lehtiä kertyi yksiömme eteisen nurkkaan ja muutaman kuukauden asumisen jälkeen eteisen vapaa lattia-ala oli kutistunut melko pieneksi. Niinpä päätimme viedä lehdet paperinkeräykseen.

Maalaisina emme tienneet, missä taloyhtiön lehtikeräyslaatikko oli. Jonkin aikaa etsittyämme sitä päättelimme, ettei se voinut olla kovin kaukana ja, koska kerrostalon edessä torin laidalla oli iso oranssi laatikko, jossa oli kirjaimet HS, tulimme lopputulokseen, että kyseinen laatikko oli etsimämme paperinkeräyslaatikko. Hesareille oli nähtävästi varattu oma sellainen.

Päätimme raahata sinne nurkkiimme kertyneet usean kuukauden hesarit, joita oli niin paljon, että teimme monta hakumatkaa seitsemännen kerroksen asuntoomme ennen kuin eteisemme oli tyhjä. Meillä oli kaiken lisäksi ”hyvä tuuri”, sillä laatikko oli juuri tyhjennetty ja kaikki lehtemme mahtuivat sinne. Tyytyväisinä imuroimme tyhjennyksen jälkeen tilavan eteisemme nurkkiin kertyneet villakoirat. Oletan, että lehtijakeluautokuski ei ollut seuraavana aamuyönä yhtä tyytyväinen, mutta me olimme siitä autuaan tietämättömiä.

Alla lupaamani ohje kesäneuleeseen. Tein ohjeen hiukan kiireessä, joten tarpeen vaatiessa selvennän sitä. Toivottavasti siitä on iloa ja hyötyä teille :)

Vasemmalla: Neule edestä ja takaa. Keskellä ylhäältä alkaen: Verkko-
pitsiä (3 krs) ja pidennettyjä silmukoita (2 lk, 3 lk), hihan ja helman
joustin sekä kauluksen virkattu reunus. Oikealla: Neule sivusta.

Kuvan neuleen mitat ovat seuraavat:

Joustavan yläosan ympärys on n. 90 cm ja pituus olalta (ilman 10 cm:n resoria) n. 42 cm. Hiha-aukon ympärys on n. 30 cm.
Neuleen helmaan ja hihoihin tehty joustin on 1o, 1 n, joista oikeat silmukat on neulottu takareunasta ristiin, mikä tekee joustimesta normaalia napakamman.
Yläosa on joustava ja, jos alaosaan tehdään joustimen sijaan sileää oikeaa tai nurjaa sekä lisätään silmukoita määrävälein (esim. 10 silmukan välein ja aluksi joka 5. kierros (krs) ja myöhemmin joka 7. – 10. kierros), neuleesta tulee puseron sijaan tunika tai mekko.
Alaosan joustimeksi voi neuloa myös esimerkiksi leveämpää joustinta (2o, 2n; 3o, 2n tai 3o, 3n jne.) ja tehdä silmukoiden lisäykset nurjissa raidoissa, jolloin helmaosasta tulee ”pliseerattu” .
Kuvan neule on neulottu poikittain tasona. Olkapään jälkeen, kaula-aukon kohdalla, silmukat on päätelty ja etu- ja takakappaleet neulottu erikseen, minkä jälkeen pääteltyjen silmukoiden mukainen määrä luotiin uudelleen ja neuleen toinen olkapää neulottiin valmiiksi.

Käyttämäni lanka oli Novitan Cotton Luxus (eco & organic) varaston kätköistä, puikot nro 4 (pituus 80/100 cm, joustimessa 40/60 cm) ja kauluksessa virkkuukoukku nro 3,5. Lankaa neuleeseen meni n. 200 grammaa. Neuleen koko on noin 36/38.

Ohje:

Luodaan 120 silmukkaa ja neulotaan aina oikeaa (ao) 9-10 krs.
Seuraavalla kerroksella (nurjan puolen krs) pidennetyt silmukat (pid. s) neulotaan siten, että reunasilmukka (rs) neulotaan oikein, *tehdään 3 langankiertoa (lk) puikolle, neulotaan 1s oikein*. Toistetaan *-*, kunnes puikolla on enää 1s neulomatta (=rs) ja neulotaan se oikein. Seuraava krs neulotaan oikein siten, että ennen silmukan neulomista lk:t puretaan puikolta (= pid s:t), minkä jälkeen neulotaan 4 krs ao.
Tällä krs:lla pid. s:t neulotaan samoin kuin aikaisemmin, mutta puikolle tehdään 2 lk, jolloin pid. s:sta tulee hieman lyhemmät, minkä jälkeen neulotaan 5 krs ao.
Neulotaan pid. s krs 3 lk:lla ja 5 krs ao, pid. s krs 2 lk:lla ja 5 krs ao. (Tämän jälkeen työssä on yhteensä neljä pid. s krs, joissa on 3 - 2 - 3 - 2 lk, ja niiden välissä 5 krs ao-neuletta.)

Viimeisellä ao-krs:lla ennen verkkopitsin aloitusta päätellään kaula-aukon s:t siten, että puikon alusta neulotaan 50 s oikeaa (takakpl), päätellään 30 s sekä jätetään loput 40 s (etukpl) odottamaan.

Aloitetaan sen jälkeen verkkopitsi takakpl:n 50 s:lla (alkaa nurjan puolen krs:lla):
Neulotaan 1 rs oikein, minkä jälkeen *2 oikein yhteen (oy) ja lk puikolle*. Toistetaan *-* puikon loppuun, kunnes puikolla on 1 s (rs), joka neulotaan oikein. Seuraavalla krs:lla kaikki s:t ja lk:t neulotaan oikein (= verkkopitsirivi, vpr).
Neulotaan 1 rs oikein, minkä jälkeen *tehdään lk ja neulotaan 2 oy*. Toistetaan *-* puikon loppuun ja neulotaan rs oikein. Seuraavalla krs:lla kaikki s:t ja lk:t neulotaan oikein.
Neulotaan 1 rs oikein, minkä jälkeen *2 oy ja lk *. Toistetaan *-* puikon loppuun ja neulotaan rs oikein. Seuraavalla krs:lla neulotaan kaikki s:t ja lk:t oikein.
(Kannattaa olla tarkkana, että silmukkamäärä pysyy samana eikä lisäänny mahdollisten ylimääräisten langankiertojen vuoksi.)
Sitten neulotaan 4(-6) krs ao sekä 2 lk:n pid. s krs ja 4(-6) krs ao. Tämän jälkeen neulotaan 3 vpr, kuten aikaisemmin, ja 4(-6) krs ao. Neulo 2 lk:n pid. s krs ja 4(-6) krs ao sekä 3 vpr.
(Kaula-aukon silmukoiden päättämisen jälkeen etu- ja takakpl:ssa on nyt 3 vpr, 2 lk:n pid. s krs, 3 vpr, 2 lk:n pid. s krs ja 3 vpr, joiden välissä on 4(-6) krs ao-neuletta. Ao-neuleen määrällä voidaan lisätä neuleen ympärysmittaa sekä muuttaa neuleen ilmavuutta siten, että mitä vähemmän ao-neuletta, sitä reikäisempi neule.

Takakpl:n silmukat jätetään odottamaan ja neulotaan etukpl samoin kuin takakpl.
Viimeisen 3 vpr:n jälkeen luodaan kaula-aukkoa varten päätellyt 40 s takaisin ja otetaan takakpl:n silmukat samalle puikolle (yht. 120 s) sekä neulotaan kaikilla 120 s:lla vielä 5 krs ao.

Tämän jälkeen neulotaan 2 lk:n pid. s krs, 5 krs ao, 3 lk:n pid. s krs, 5 krs ao, 2 lk:n pid. s krs, 5 krs ao, 3 lk:n pid. s krs ja 9 krs ao.

Laitetaan etu- ja takakappale vastakkain siten, että niiden silmukat voidaan päätellä yhteen helmasta alkaen. Olalta jätetään 48-50 s päättelemättä, jos hihaan halutaan neuloa joustin tai muu reunus. Muussa tapauksessa ne päätellään erikseen.
Jos etu- ja takakappaletta ei haluta yhdistää päätellen, päätellään kaikki silmukat kerralla ja ommellaan molemmat sivut sekä jätetään hiha-aukon osuus ompelematta.

Helmasta poimitaan silmukat jokaisen nurjan raidan kohdalta sopivan mittaiselle pyöröpuikolle (60/80 cm) ja neulotaan joustinta tai sileää oman mieltymyksen mukaan. Tässä mallissa joustimen pituus on 10 cm. Helmaan voi myös virkata neulomisen sijaan sopivan mittaisen reunuksen.
Hihan suun silmukat poimitaan neljälle sukkapuikoille ja neulotaan joustinta niin pitkästi, että saadaan sopivan mittaiset hihat. Tässä mallissa hihan joustimen (1o, 1n) pituus on 8 cm. Hihan suun voi myös jättää päättelyn jäljiltä viimeistelemättä tai virkata siihen haluamansa reunuksen (esim. kiintein silmukoin, pylväin tai virkkaamalla helpon pitsimäisen reunuksen kiintein silmukoin ja ketjusilmukoin - 1 ks + 3kjs + 1 ks+ ... + 3kjs + kiinnitys 1. ks:aan piilosilmukalla, jätä ks:iden väliin 1 ed krs: s).
Kaula-aukon suuhun virkattiin kerros kiinteitä silmukoita sekä kaksi kerrosta piilosilmukoita edellisen kerroksen kiinteiden silmukoiden takareunaan. Näin kaula-aukosta tuli napakka eikä se veny kovin helposti.

Kevättä kohti aurinkoisin miettein :)

Kommentit

  1. Tosi kiva paita! Kiitos ohjeesta, luulen että tää lähtee kokeiluun :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos - mukava kuulla :)
    Olis mukava kuulla, millainen sinun paidastasi tuli.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti