Suomalainenko metsäläinen ;)


Kesä – odotettu ja pian kadotettu. Kesään liittyy paljon odotuksia ja paineita. Kesäloman suunnittelu (mökit, matkat ja juhlat) saatetaan aloittaa jo talvella ja, jos sää ei satu kohdalleen, pettymys on suuri. Lämpimiin maihin suunnattu loma toteutunee kotimaan lomaa varmemmin odotetuissa sääolosuhteissa, vaikka poikkeuksiakin on menneinä vuosina koettu. ”Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen” -sanonta kertoo jo paljon siitä, miten suhtaudumme kesäsäähän. Seuraamme säätiedotuksia miltei fanaattisesti ja joko yllätymme iloisesti tai petymme surkeasti, mutta asennoituessamme tulevaan säähän tuon sanonnan tavoin emme tipu kovin korkealta. Muistamme kuitenkin (toivottavasti), ettei ole meteorologin syy, jos kesällä sataa tai sää on kolea.

Suomalaiset sanonnat kuvaavat myös suomalaista elämänasennetta pintaa syvemmältä.”Itku pitkästä ilosta (pieru paljon nauramasta)” sekä ”Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa” kertovat suomalaisten yltiöpositiivisesta elämänasenteesta. ”Kell onni on, se onnen kätkeköön” puolestaan kertonee jotain suomalaisen varauksettomasta ilosta lähimmäisen ollessa onnellinen. Valitettavasti suomalaisissa suvuissa, kylissä ja kunnissa on vielä paljon perisuomalaista kateutta, joten ”Kateus vie kalatkin järvestä” pitänee kaikesta huolimatta ainakin jossain määrin paikkansa.

Pohjimmiltaan väitän suomalaisten kuitenkin olevan lämmintä, empaattista ja toisistaan välittävää kansaa, jos näitä lämpimiä tunteita saa harjoittaa sopivan harvoin. Nimittäisin meitä myös yhteisöllisiksi, jos siihen käytettävää aikaa saa rajoittaa – kerran tai pari kesässä sukulaisvierailujen yhteydessä riittänee. On myös äärimmäisen rasittavaa vaihtaa kuulumisia naapurin kanssa päivittäin – kerran kuukaudessa lienee enimmäismäärä. Tällä tavoin riittää puhuttavaa, sillä kuukauteen mahtuu monenlaista säätä, mistä me suomalaiset vaihdamme mielellään kuulumisia keskenämme. Yhteisöllisyys sosiaalisen median kautta tekee meistä suorastaan yltiöyhteisöllisiä. On helppo kertoa menemisistään, tekemisistään ja kokemisistaan, kun vastaanottaja ei ole liian iholla, vaan parhaimmillaan toisella puolen maapalloa.

Kesällä sosiaalistutaan ja lähdetään neljän seinän sisältä haistelemaan tuulta sekä katselemaan muita. Kesäjuhlat ja -tapahtumat ovat poikkeavia tapahtumia, sillä siellä vietetään aikaa suurimmaksi osaksi vieraiden ihmisten ympäröiminä. Yhteisöllisyys alkoholin vaikutuksen alaisena onnistuu mainiosti ja suomalainen on mestari siinä – ainakin nousuhumalassa.

Totean vielä, että poikkeus vahvistaa säännön. Nuoret ovat onnekseen päässeet kansainvälistymään sekä kehittymään vanhempiaan sosiaalisemmiksi. Voisipa todeta, että ”Nuorissa on tulevaisuus” ja ”Pojasta polvi paranee”.
Mutta odottakaahan, kun tulette keski-ikään... ;)


Suomalainen - lämminhenkinen metsäläinen ;)


Kommentit