Heijastimista...


Maassa on jälleen ohut kerros valaisevaa lunta, mutta menneinä viikkoina lämmin ja sateinen sää teki maiseman pimeäksi. Vallitsi jokavuotinen eteläsuomalainen kaamos, joka on monin verroin pohjoisen kaamosta pimeämpi, sillä märkä maa imee kaiken valon eikä päivälläkään näe ilman valoja. Joitakin se masentaa, mutta joillekin se antaa hyvän syyn sytyttää kynttilät jo iltapäivällä sekä ottaa rennosti ja viettää ”hämäränhyssyä”. Tunnelma on päinvastainen kuin kesän valoisina päivinä ja iltoina, jolloin on tarve saada koko ajan jotain aikaan. Nyt voi hyvällä mielellä ladata akkuja luovasti laiskotellen ;)

Autoilijalle märkä ja pimeä syksy on hankalaa aikaa, sillä yllättävän moni jalankulkija kuvittelee omaavansa synnyinlahjana heijastavan pinnan eikä näin ollen koe tarvitsevansa heijastinta. Tällaisia kuolemattomia yksilöitä poukkoilee liikenteen seassa luvattoman paljon. Sekä aamun että illan ruuhkaliikenteessä joutuu usein pinnistelemään refleksit herkkinä, että ehtisi jarruttaa ennen kuin tällainen itseheijastava ihmismutantti hyppää autoliikenteen sekaan.

Näitä mutantteja taitaa olla eniten nuorten keskuudessa – erityisesti nuorten miesten. Heijastimen käyttö lieneekin imago-kysymys. Tarjottuani perheemme nuorille miehille menneinä vuosina mitä erilaisimpia heijastimia huonoin tuloksin päätin kuluneella viikolla tehdä heille heijastavasta langasta lapaset – mustasta tietenkin. Neuloin viikonloppuna mallikappaleet, mutta lanka loppui kesken enkä saanut tehtyä peukaloita. Idea tuntui kuitenkin ottavan tulta, sillä perheemme nuori mies tuumi minulle eilen lähtiessään, että äiti, tee nopeesti mulle ne uudet lapaset. Ajattelin ensin tehtailla sellaiset joululahjaksi, mutta muutin mieleni ja teen lapaset hetimiten, sillä säätiedotus lupaili eteläisimpään Suomeen viikon edetessä jälleen lämpöasteita. Lumet saavat taas kyytiä ja maisema mustenee eikä vahinko tule koskaan kello kaulassa. Joten ei muuta kuin lankakauppaan – mars, mars!

Ensi viikolla voinkin sitten lankaa hankittuani jakaa helpon ohjeen heijastaviin lapasiin kuvan kera. Ajattelinpa tehdä sellaiset myös kuolevaiselle itselleni.

Valoisaa marraskuuta – laitetaan heijastimet heilumaan J

Vähäinenkin lumi valostaa maiseman :)

Kommentit