Hoomoilasena juhlavuoteen ;)


Alkanut vuosi on meille juhlavuosi itsenäisen Suomen täyttäessä sata vuotta. Miksemme voisi juhlia myös sitä, että monella mittarilla mitattuina yllämme maailman kärkeen. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on onnistunut, jos sekä kotimaan että ulkomaailman uutisiin on uskomista – ja miksi ei olisi. Tuntuu hyvältä, että Suomi on rankattu kärkijoukkoon korruption vastustamisessa, koulutuksessa, tasa-arvossa sekä kansalaistyytyväisyydessä – joitakin asioita mainitakseni. Iloisesti maksan veroja, jos ja kun sillä saadaan hyvää aikaan.

Sen vuoksi ihmettelen erityisesti sitä, miksi istuva hallitus karsii niin innokkaasti koulutuksesta ja tutkimuksesta – niistä asioista, joilla mahdollistetaan tulevien sukupolvien tietotaito sekä luodaan uusia innovaatioita tulevaisuutta varten ja pidetään piskuinen Suomi tasa-arvoisena ja sivistyneenä sekä toisista välittävänä kansakuntana. En myöskään ymmärrä, miksi päättäjät kurittavat niitä, jotka ovat heikoimmassa asemassa (esimerkiksi lapset, vanhukset ja vammaiset). Kansakunta on yhtä vahva kuin sen heikoimmat jäsenet ovat.

En yleensä ota kantaa politiikkaan – lähinnä kiristelen hampaitani sekä puran mieltäni rauhallisemmalle puoliskolleni kotisohvalla uutisia seuratessamme tai parannan maailmaa sunnuntaisin äitini kanssa puhelimessa. Kuluneen vuoden aikana olen kuitenkin tuuminut tavallista useammin vanhan sanonnan tavoin, että ’Nyt olis kirveellä paljon töitä’. Älköön kukaan kuitenkaan ottako tätä sanontaa sananmukaisesti, vaikka sata vuotta sitten asiat saatettiinkin hoitaa sillä tavoin – kirvein, puukoin ja nyrkein.
Vallitsevassa yhteiskunnallisessa tilanteessa en kuitenkaan ihmettele, jos istuva pääministeri sai kansalaistorin uudenvuoden juhlassa osakseen buuauskonsertin. ’Sitä saa, mitä tilaa’ tai ’Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan’ – sanontoja, jotka kuvaavat hyvin, että teoilla on seurauksensa ja ne on jokaisen kohdallaan kannettava. Valta tuo vastuuta – vastuuta myös yhteiskunnan heikoimmista.

Asioita seuratessani niin sanotusti hoomoilasena tulin ajatelleeksi että, mistä kyseinen sanonta lie saanut alkunsa. Onko ollut olemassa H. Moilanen, jolla on ollut tapana ihmetellä maailman menoa suu avoinna, huuli pyöreänä vai onko tuo h-kirjain vain niin kuvaava. Äidilläni oli työkaverinaan V. Moilanen, mutta hänen nimestään en koskaan kuullut vastaavanlaista sanontaa. Voisikohan ajatella, että veemoilanen kuvaisi jotain muuta ominaisuutta ;)

Uuden vuoden myötä opin syömään avokadoa. Tämä aikaisemmin lähinnä välinpitämätöntä inhoa herättänyt hedelmä nousi perheessämme arvoon arvaamattomaan ostettuani tyttäreni kanssa sitä yhden syöntikypsän kappaleen maistelutarkoituksessa. Oli mukava huomata, että vielä tässä iässä voi oppia pitämään uusista mauista. Niinpä pyysin tämän kokemuksen innoittamana ennakkoluulottomampaa puoliskoani ostamaan kyseistä hedelmää kokonaista kaksi kappaletta savukalasalaattia* varten.

Tehtyäni salaatin jätin tarkoituksella pari teelusikallisen kokoista lohkoa avokadoa käyttämättä ja hienonsin sen haarukalla kuoressaan kasvonaamiota varten. Ajattelin rasvaisen avokadon olevan pakkasen kuivattamalle iholle mainio kosteuttaja. Avokadon lisäksi laitoin kasvonaamioon teelusikan kärjellisen hunajaa (kosteuttava ja antiseptinen) sekä puristin sekaan arviolta vajaan teelusikallisen sitruunan mehua (C-vitamiinia, ihoa raikastava sekä väriä kirkastava). Sekoitettuani ainekset laitoin seoksen jääkaappiin odottamaan. Illalla puhdistettuani kasvot levitin seoksen kasvoille välttäen silmänympäryksiä ja istahdin puoliskoni viereen katsomaan iltauutisia. Määrä riitti hyvin kasvoihin ja ylijääneen seoksen söin – hyvää oli :)
Naamio vaikutti uutisten ja säätiedotuksen ajan, minkä jälkeen pyyhin sen kasvoiltani paperilla ja huuhtelin loput sekä levitin puhtaalle iholle tapani mukaan yövoiteen. Tuloksena oli pehmeä iho – suosittelen ravitsevaksi naamioksi talven kuivattamalle iholle (tai maustamattoman jogurtin, viilin ja rahkan kaveriksi) :)

Talvisen reipasta alkanutta vuotta!

*Lisäys: savukalasalaattiin (4:lle) tarvitaan: jääsalaattia (n. 6 lehteä), kurkkua (n. 3/4 kurkkua), avokadoa (n. 2 kpl), savukalaa (esim. lohta n. 400-500 g) ja keitettyjä kanamunia (4-5) lohkoina. Kaikki määrät ovat noin-määriä - lisätä ja vähentää voi oman makunsa mukaan.

Ei mikään alien, vaikka siltä näyttääkin :)
Kasvoilla on avokadonaamiota yksi kerros.

Kommentit