Ilmastonmuutoksesta - ja vähän myös Pirrestä :)

Tuulen suunta kääntyi lounaaseen, minkä seurauksena puolentoista viikon takainen lähes parikymmensenttinen lumikerros alkaa olla vain muisto. Marraskuusta on ennustettu ennätyslämmintä ja tulevasta talvesta ennätyskylmää – kumpaa uskoisin. Molemmat saattavat kuitenkin toisistaan riippumatta toteutua, sillä marraskuu on vielä syksyn kuukausi (ainakin alakouluaikaisen kalenterini mukaan).

Luin juuri hesarin artikkelin ilmastonmuutoksesta, jonka mukaan ilmakehässä on hiilidioksidia enemmän kuin miljooniin vuosiin. Artikkelin mukaan viimeistään lapsemme ja lapsenlapsemme kokevat suuren muutoksen nykyisen kaltaisessa ilmastossamme, jos hiilidioksidipäästöissä ei tapahdu minkäänlaista muutosta. Ihan pienillä hiilidioksidipäästöjen muutoksilla ei kuitenkaan ole merkitystä ilmaston muuttumisessa nykyistä lämpimämmäksi.
Viime vuosi oli maapallon mittaushistorian lämpimin (mittaukset alkoivat vuonna 1880) ja sama tulos on saatu jo kolmena peräkkäisenä vuonna (2014 - 2016). Tämä vuosi ei yllä ennätyksiin, mutta pääsuunta on ylöspäin eikä ilmastonmuutos osoita laantumisen merkkejä – päinvastoin se etenee kuin juna. Ihmisten toimet vaikuttavat ponnettomilta. Vaikka päästöt ovat tasaantuneet, hiilidioksidin määrä lisääntyy, minkä vuoksi vakiopäästöillä hiilidioksidin määrä kasvaa vastaavasti vakiovauhdilla.

Tätä vuotta ovat leimanneet Itä-Afrikan kuivuudesta johtuva ruokakriisi, Etelä-Eurooppaa vaivanneet ennätyshelteet (Lucifer), massiiviset metsäpalot (Pohjois-Amerikka ja Portugali) sekä useat samanaikaiset ja voimakkaat hurrikaanit Atlantilla. Myös napajäätiköiden sulaminen jatkuu yhä, mikä haittaa erityisesti napa-alueiden eläimiä sekä nostaa merien vedenpintaa. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi napajäätiköitä maapallon ilmastointilaitteena. Niiden valkoinen pinta heijastaa auringon säteitä vedenpintaa (meret) tehokkaammin avaruuteen estäen maata lämpenemästä. Niinpä napajäätiköiden pieneneminen nostaa maapallon lämpötilaa.

Suomen sääolosuhteisiin vaikuttaa eniten tuulen suunta – puhaltaako lännestä vai idästä. Länsituuli tuo kosteaa ja lämmintä ilmaa sekä sateita, kun vastaavasti idän ja Siperian suunnalta puhaltava tuuli tuo kesäisin helteitä ja talvisin pakkasia. Ilmastonmuutoksen vuoksi kesän helteet saattavat olla täällä tulevaisuudessa entistä kuumempia ja kuivempia (ja pakkaset entistä kylmempiä?).
Ihmisen tuottamasta hiilidioksidista 45 prosenttia jää lämmittämään ilmakehää ja loppu sitoutuu puoliksi meriin ja kasveihin. Suomen valtion suunnitelmat metsien lisääntyneistä hakkuista pienentävät näin Suomen niemen hiilidioksidia sitovaa kasvustoa – laskettiinpa metsien hiilinielu millä kaavalla tahansa.
Suomen keskilämpötila on noussut kaksi astetta 1800-luvun puolivälistä, mikä on enemmän kuin useissa Euroopan maissa. Se taas johtuu siitä, että arktinen alue lämpenee kaksinkertaisella nopeudella muuhun maailmaan verrattuna. Ilmastonlämpeneminen on asia, joka koskee jokaista, halusimmepa sitä tai emme.
Jos ilmastonmuutos kiinnostaa hesarin artikkelin voi lukea alla olevasta linkistä:

Sain kuluneena viikonloppuna viidennen Pirren julkaisua vaille valmiiksi. En arvannut, että jo julkaistujen kirjojen uudet painokset (taitto, tekstin läpikäynti ja kansien muokkaus) veisivät niin paljon aikaani. Pari kuukautta venyi puoleksi vuodeksi – nyt se on kuitenkin tehty. Kuluneen vuoden aikana päätin, että Pirren tarina jatkuu. Hän on tulevassa kirjassa vanhentunut muutamalla vuodella ja jo opiskeleva nuori aikuinen – niinpä tarinakin on sen mukainen. Uusi asuinpaikka, uusia henkilöitä ja olentoja sekä uusia juonenkäänteitä… Suunnitelma tarinasta on päässäni ja muistiinpanoina paperilla sekä muutaman luvun verran kirjoitettuna koneella. On mukava kirjoittaa jälleen uutta tekstiä – tästä se lähtee 👍

Pääsen (joudun) ehkä sittenkin haravoimaan loput pihanurmestamme, kun tuo lupaavan näköinen lumihanki valui lämpöasteiden myötä vetenä hiekkaiseen maahan.
Mukavaa marraskuuta – joulukin näkyy jo, jos ei vielä muualla, niin ainakin liikkeiden mainoslehtisissä.
Sytytetään kynttilöitä ja nautitaan marraskuisen harmaan eri sävyistä 😊

Harmaan marraskuun väriläiskä iltapäivän auringossa 💚

Kommentit