Herra Veikkaus ja luonnonkosmetiikkaa


Julistin välillemme välirikon toistaiseksi – siis herra Veikkauksen ja minun. Olen uskollisesti täyttänyt verkossa ruudukon viikoittain ja jättipotin ollessa kyseessä jopa kaksi, mutta viime viikonloppuna mittani tuli täyteen. En ole saanut kahteen vuoteen edes yhtä pientä voittoa puhumattakaan suuremmista voittosummista – ei arpomalla eikä vakioriveillä. Pelitilini tyhjeni enkä ladannut sille rahaa – päätin yksipuolisesti pitää ainakin kuukauden tauon. Ehkä herra Veikkaus lopultakin huomaa uskollisuuteni ja muistaa minua edes pienellä voitolla. Sillä huomioimisella lottoaisin taas vuoden tai kaksi eteenpäin. Toivossa on hyvä elää, sano lapamato – jään siis odottamaan :)

Tyttäreni on kärsinyt jonkinlaisesta aknesta jo usean vuoden ajan. Se on välillä ärhäkämpi ja näyttäisi välillä parantuneen, kunnes jälleen puhkeaa entistä kukkeampana. Olen kerran aikaisemmin kokeillut hänelle omatekoista voidetta, joka näytti tehoavan. Hänen käytettyään taas apteekin aknesalvatuubin loppuun tein kookos- ja manteliöljystä, omenaviinietikasta sekä teepuuöljystä voidetta, jota sivellään akneen iltaisin.

Kookos- ja manteliöljy eivät kuulosta parhailta valinnoilta rasvaisesta ihosta kärsivälle, mutta yllätyksellisesti seos kuitenkin toimi eikä iholle noussut uusia finnejä. Rasvainen ihokin tarvitsee kosteutta ja teepuuöljy kuivattaa finnejä. Öljyt eivät sinällään kosteuta ihoa, vaan ne säilyttävät ihon oman kosteuden eivätkä päästä sitä haihtumaan. Seosta sivellään iholle yöksi, sillä iho kiiltelee pienestäkin määrästä melkoisesti eikä olisi päiväkäytössä kovin miellyttävää. Teepuuöljy vaikuttaa yön aikana ja, ainakin kahden yön kokemuksella, iho on paremmassa kunnossa. Kerron ensi viikolla, onko iho parantunut reilun viikon kuurin jälkeen.

Tein voiteen muokaten Mari Kiistalan Ruusuvettä ja koivunlehtiä -kirjan ohjetta:
(Huom! Tein pienen lisäyksen voiteen ohjeeseen 23.2.)

                      2 rkl kookosöljyä
                      1 rkl manteliöljyä
                      2-3 tippaa omenaviinietikkaa
                      5 tippaa teepuuöljyä

Öljyt kannattaa sekoittaa vesihauteessa, koska kookosöljy on kiinteää alle +25 C-asteessa. Sen jälkeen öljyseokseen lisätään muut ainesosat koko ajan sekoittaen ja otetaan seos vesihauteesta sekoitellen sitä välillä, kunnes se kiinteytyy. Voide kannattaa säilyttää jääkaapissa säilyvyyden takaamiseksi. Teepuuöljyn määrää voi kokeilla ja aloittaa parista tipasta. Laitoin sitä tarkoituksella reilummin eli viiisi tippaa aknenäppyjen kuivattamiseksi. Alkuperäisessä ohjeessa teepuuöljyn tilalla on jokin eteerinen öljy (esim. vanilja) voiteen tuoksuttamiseksi sekä määrä pari tippaa. Eteerisen öljyn valinnalla voi vaikuttaa voiteen ominaisuuteen, esimerkiksi ruusuöljy kuivalle iholle tai tyrniöljy tasoittamaan ihon väriä sekä uudistamaan ihoa. Erilaisia eteerisiä öljyjä voi ostaa hyvin varustetuista kosmetiikka- tai luontaistuoteliikkeistä sekä verkosta, josta löytyy myös tietoa eri eteeristen öljyjen ominaisuuksista. Eteeristen öljyjen käytössä tulee kuitenkin muistaa mahdolliset allergiat ja öljyn sopivuus kannattaa varmistaa etukäteen.

Mukavaa talvilomaviikon alkua eteläsuomalaisille ja mukavan talvista viikon alkua muille sekä talviloman odotusta niille, jotka pitävät sellaisen :)


Ruusuöljy tuoksuu hyvälle ja ravitsee kuivaa ihoa.

Kommentit